Hoe computer specificaties interpreteren & wat hebt u nodig?

U wilt een nieuwe computer kopen, maar weet helemaal niets of weinig af van wat de specificaties op de productfiche betekenen.
In veel gevallen zult u bij een grote keten of winkel een product kopen die niet bij u past. U betaalt ofwel teveel of koopt een product die niet geschikt is voor uw gebruik. Grote ketens en winkels moeten immers eerst van hun huidige stock af raken en dit heeft een sterke invloed op hun advies. Veelal is het advies “duurder en groter is beter”, maar dit is absoluut niet het geval. Duurdere toestellen hebben meestal een gelijkaardige levensduur als de goedkopere varianten. Indien u een laptop van 1000 euro verkiest boven een van 500 euro zal de levensduur uiteraard niet dubbel zolang zijn maar eerder gelijk.

Bij Rora computers worden alle nieuwe toestellen op maat geselecteerd en/of gebouwd afhankelijk van de eisen. Zo hebt u het beste product voor uw gebruik aan een correcte prijs.

Als voorbeeld nemen we de specificaties van een HP laptop (zie afbeelding). We beginnen bij het begin.

Processor / Microprocessor / CPU

De processor krijgt vaak verschillende namen die soms verwarrend kunnen zijn. Processor, microprocessor of CPU zijn de meest gebruikte.  De processor zorgt ervoor dat de instructies die u aan uw computer geeft worden uitgevoerd en werkt nauw samen met het RAM geheugen. Kort door de bocht kun je nu natuurlijk stellen dat “hoe sneller, hoe beter” hier klopt, al zijn er natuurlijk nog andere factoren die bepalen welke processor goed bij u past.
Specificatie voorbeeld

Bij elke processor wordt het merk en het type samen met de kloksnelheid en cache geheugen vermeld, zoals op de afbeelding.

Intel Core i5-7200U 2.5-3.1GHz / 3MB cache – 2 Cores

  • Intel : fabrikant van de processor (kan ook bijvoorbeeld AMD zijn)
  • i5 : reeks van de processor (kan ook Celeron, Pentium, i3, i5, i7, extremen, xeon,…)
  • 7200U : versie van de processor. Hoe hoger dit getal, hoe beter in veel gevallen
  • 2.5-3.1GHz : klokfrequentie van de processor. 2.5 GHz standaard, 3.1 GHz boost.
  • 2 cores : de processor bevat 2 kernen

Er bestaan een aantal verschillende “lijnen” die Intel gebruikt waarbij het cijfer aanduid in welke categorie ze valt. Zo heb je van links naar rechts gerangschikt volgens sterkte:

Celeron < Pentium < i3 < i5 < i7 < extreme.

In laptops kom je alle reeksen wel tegen, al is voor basis thuisgebruik alles tot en met een i3 zeker voldoende. De i5 reeks of hoger zijn enkel nuttig indien je zwaardere taken wilt uitvoeren zoals fotobewerking, audiobewerking, videostreaming enzovoort. Ook het energieverbruik van de series maken een duidelijk verschil. Hoe lager de reeks hoe energiezuiniger, koeler de processor vaak is, en hoe langer de batterij dan natuurlijk meegaat. In vaste computers speelt dit uiteraard minder een rol.

De informatie na de serie is het specifiek model van de processor, de kloksnelheid, de cache en het aantal cores. In het geval van normale thuisgebruiker hoef je hier niet veel rekening mee te houden. Voor gamers is dit echter wel van groot belang en moet de keuze goed worden afgewogen tussen de prijs/prestatieverhoudingen.

RAM geheugen / Werkgeheugen / Geheugen

Ook aan het RAM geheugen worden verschillende namen gegeven. Zo is de term geheugen niet hetzelfde als de opslag van de computer. Beide kunnen nochtans moeilijk worden door elkaar gehaald vanwege de grote verschillen in getallen.

8GB DDR4-2133 SDRAM (1x8GB)

  • 8GB : grootte van het RAM geheugen
  • DDR4 : laatste nieuwe technologie
  • 2133 : kloksnelheid van het geheugen: 2133 Mhz
  • SDRAM : term is onbelangrijk voor gewone gebruiker
  • 1x8GB : er wordt gebruik gemaakt van 1 staaf geheugen van 8GB

Het RAM geheugen is zeer snel en zorgt voor de vlotte werking van jouw systeem. De meest belangrijke eigenschap ervan is dat het RAM ervoor zorgt dat meerdere programma’s tegelijk kunnen draaien zonder haperen van de computer. Hoe meer RAM geheugen hoe meer ademruimte de computer zowaar krijgt. Hoe sneller het RAM geheugen, hoe efficiënter dat de ruimte wordt benut. Terug is het voor de gewone thuisgebruiker niet echt nuttig de snelheden van het RAM geheugen te vergelijken. De grootte echter wel. Een laptop met 8GB RAM geheugen zal vlotter werken en meer programma’s tegelijk kunnen uitvoeren dan één met 4GB RAM geheugen. Ook zal de laptop met meer RAM naar de toekomst toe minder snel achteruitgaan wanneer de programma’s steeds meer geheugen van de computer vereisen.

Opslag

De opslagcapaciteit zal bepalen hoeveel gegevens er op uw computer kunnen opgeslagen worden. Meer Gigabytes betekenen hier dus zeker geen extra snelheid, maar wel extra opslagplaats. De meest gebruikelijke groottes variëren tussen 128 Gigabyte en 1 Terabyte (= 1024 Gigabyte). Naast de grootte van de opslagschijf is het type schijf tegenwoordig van zeer groot belang. Er bestaan een aantal varianten, waarvan de conventionele harde schijf (HDD) en de Solid State Drive (SSD).

De HDD maakt gebruik van een magnetische schijf en naald om gegevens op te slaan en uit te lezen, vergelijkbaar met een LP speler. De SSD bevat echter geen bewegende onderdelen en is dus robuuster. Naast robuustheid is het grootste voordeel echter de snelheid. Een SSD is vele malen sneller (x5) dan een gewone HDD en zal in de toekomst quasi uitsluitend worden gebruikt in nieuwe toestellen.

Als u dus algemene snelheid belangrijk vindt, dan is niet de processor of het RAM geheugen het belangrijkste, maar de SSD. Voor gamers is natuurlijk elk onderdeel van belang, maar voor thuisgebruikers is de SSD veruit het belangrijkste onderdeel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer kenmerken van zowel de SSD als HDD die invloed hebben op de prestaties, maar voor normaal gebruik zijn deze niet belangrijk. Uit ervaring is gebleken dat het grote merendeel van de gebruikers genoeg hebben aan een opslag van 256GB. Opslagcapaciteiten van meer dan 512GB worden door veel gebruikers gewoon niet gebruikt waardoor je dus extra betaalt voor iets dat niet nuttig is.

Monitor / Scherm / Display

Het scherm van zowel een vaste PC als een laptop kan de gebruikservaring sterk beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste factoren die thuisgebruikers het meest zullen merken:

  • Afwerking: Glanzend / Mat.
    Een mat scherm zal reflecties van lichtbronnen gaan wegwerken zodat je zelfs buiten zonder al te veel problemen het scherm goed kan aflezen. Matte schermen zijn echter wel duurder dan de gewone glanzende variant.
  • Paneel Type: LCD/LED/OLED.
    Hoe duurder de laptop of het scherm voor een vaste computer, hoe groter de kans dat je met een LED display te maken hebt. Goedkopere varianten gebruiken een LCD, die meer stroom verbruikt en meestal slechtere beeldkwaliteit levert. OLED schermen zijn tegenwoordig nog niet verkrijgbaar als computermonitor, maar wel al als TV schermen
  • Resolutie:
    De resolutie bepaalt hoe scherp het beeld zal zijn op uw laptop of pc. De huidige standaard voor vaste computers is Full HD (1920×1080) en is voor vele gebruikers voldoende. Voor laptops is dit echter nog niet de standaard. Kort gezegd is hier hoe hoger de cijfers, hoe scherper de display.

 

Wordt nog regelmatig aangevuld.