We weten allemaal hoe frustrerend ongewenste e-mails kunnen zijn. Ze nemen veel plaats in op uw mailbox en kosten ons veel tijd om ze te verwijderen. Daarboven bevat sommige spam ook virussen of andere malware die ervoor kunnen zorgen dat uw systeem het noorden kwijt raakt. Dit is echter nog niets vergeleken met de slachtoffers die zijn ingegaan op frauduleuze liefdadigheids- of losgeldmails.
Minimaliseren van het aantal spam e-mails in uw mailbox zorgt ervoor dat het voor spammers minder voordelig is om hun activiteiten voort te zetten. Dit is goed voor ons, maar ook voor de internet gemeenschap als een geheel. Minder spam betekent overigens minder slachtoffers en een lagere belasting op duizenden servers verspreid over de hele wereld.
Behalve een betrouwbare spam filter zoals Spamfighter voor uw e-mail client zijn er ook een aantal dingen die u zélf kan doen om uw spam e-mails te reduceren. Een video over dit programma komt eraan.
1. Schrijf u enkel uit bij nieuwsbrieven die u kent!
Sommige spam e-mails herkent u allicht wel, maar u wil ze gewoon niet meer ontvangen. Ik denk bijvoorbeeld aan e-mails van postorderbedrijven zoals 3Suisses of aan bedrijven waar u ooit eens iets hebt bestelt en ze sturen u nu dagelijks of wekelijks een nieuwsbrief. Bij deze gevallen is het veilig om de mail te openen en via een link onderaan in de mail u uit te schrijven voor hun nieuwsbrief.
Voor andere spam e-mails die u niet herkent is het best om de mail gewoon niet te openen en deze gewoon te markeren als ongewenste email en ze te verwijderen.
Spam mails die u niet herkent hebben uw e-mailadres hoogstwaarschijnlijk bemachtigd op het internet of gewoonweg aangekocht. Als u deze mail opent, of u probeert zich uit te schrijven, weten de spammers dat uw e-mailadres actief is en zullen ze u zeker blijven lastigvallen.
2. Plaats uw emailadres zo weinig mogelijk online
Gespecialiseerde software genaamd bots, scannen miljoenen webpagina’s op zoek naar e-mailadressen om deze dan te kunnen gebruiken om spam te versturen of te verkopen. De kans is groot dat u op deze manier zelf met spam af te rekenen krijgt.
Één oplossing hiervoor is gewoon vermijden om uw emailadres online te plaatsen. Ik denk dan vooral aan online profielen zoals twitter, facebook, sportverenigingen enzovoort.
Een tweede oplossing is ervoor zorgen dat de bots jouw e-mailadres niet herkennen. Dit kun je doen door in uw e-mailadres het apestaartje @ te vervangen door de tekst (at). Als je soms ziet dat mensen hun e-mailadres schrijven als info (at) rora (dot) be is het vermijden van spam de reden. Een andere mogelijkheid is uw e-mailadres als een afbeelding op een webpagina te plaatsen, maar in veel gevallen heb je hiertoe de keuze niet.
3. Spam rapporteren
Het aantal ongewenste e-mails in uw mailbox verminderen kan een verademing zijn, maar waarom hierbij stoppen? Dankzij spam rapporterings diensten kunnen we er
gezamenlijk voor zorgen dat spam wordt geblokkeerd. Deze diensten geven de vermoedelijke spam e-mailadressen door aan de hosting provider zoals bijvoorbeeld telenet, microsoft, google,… en laten deze mailadressen blokkeren.
Een voorbeeld van dergelijke service is SpamCop. SpamCop is gratis en laat slachtoffers van spam toe dit te rapporteren bij hun eigen provider. Voor meer informatie hieromtrent, bezoek zeker eens de website van SpamCop. Telenet heeft overigens ook dergelijke functionaliteit.
4. Gebruik een apart e-mailadres voor aankopen
Een goede manier om spam te vermijden in uw mailbox is door middel van een 2de e-mailadres die u gebruikt om u te registreren voor wedstrijden, kopen van online producten of downloads. U weet overigens nooit wat er precies met uw gegevens gebeurt.
Deze tweede mailbox zal dan alles reclame en nutteloze e-mails toegestuurd krijgen terwijl uw eigen persoonlijke mailbox spamvrij blijft. Zo kunt u persoonlijke of werkgerelateerde e-mails versturen met een minimum aan afleiding door spam.
5. Schakel HTML uit in (verdachte) e-mails
HTML is de programmeertaal waaruit websites zijn opgebouwd en wordt wereldwijd heel veel gebruikt. Sinds een aantal jaar kunnen e-mails hier echter ook gebruik van maken, dit zorgt ervoor dat de e-mails er heel mooi uitzien maar ook verborgen links bevatten. Een voorbeeld hiervan ziet u in de afbeelding hieronder. Het gaat over een mail van Bart Smit maar de links verwijzen naar directprofiteren.nl wat er op duidt dat dit om een vervalste e-mail of spam gaat.
Het is daarom belangrijk om bij verdachte e-mails HTML uit te schakelen. De meeste e-mailprogramma’s zoals Microsoft Outlook, Windows Live mail, Mozilla Thunderbird,… ondersteunen deze mogelijkheid.
Wanneer HTML is uitgeschakeld ziet u de afbeeldingen niet meer, maar de links die eraan verbonden zijn. Als deze links verdacht lijken kun je de mail nog met een gerust hart verwijderen.
Hoe u HTML uitschakelt kunt u lezen op de websites van het mailprogramma die u gebruikt.
In de nabije toekomst zal ik nog een video maken over het gebruik van SpamFighter.